Google+ Followers

Wednesday, February 16, 2011

MAKANAN PALING MAHAL DI DUNIA!

Ni dia antara makanan paling mahal didunia.


Safron, rempah-rempah yang tumbuh di seluruh dunia, berasal dari bunga crocus safron. Harga untuk rempah-rempah ini sekitar US$ 500/pound ke US$ 5.000/pound (US$ 1100 ke US$ 11.000 per kilogram)



Kacang Macadamia . Harga satu kilogram kacang ini melebihi 30$.



Kaviar Iran. Kaviar mewah berasal dari tanaman tertua dari zaman dinosaurus. Harga Kaviar ini lebih dari $5.000 per kilogram di Amerika Syarikat.


Truffle putih. Kulat ini dijual dengan harga yang menakjubkan 2.000 hingga 4.000 per kilogram ($ 1350 $2700 per pound).


La Bonnotte kentang Perancis . Harga satu kilogram boleh mencapai $500 kerana jenis kentang hampir pupus.



Daging lembu yang paling mahal di dunia adalah jenis daging lembu yang berasal dari lembu Wagyu dari Jepun. 200 gram fillet berharga  lebih dari 100 dolar Europe.


Club sandwich dari Essen atau von Essen Platinum Club Sandwich. Harga 100 pound (hampir 200 dolar), inilah yang harus dicuba oleh fanatik makanan.




Pizza paling mahal di dunia, bernilai 8300 Euro citarasa  Italia. Dengan  topping Kaviar dan lobster, pizza memiliki diameter 20 cm dan Louis XIII Remy Martin cognac dituangkan di atasnya.


Telur dadar dari Le Parker Meridien restoran di New York. Telur dadar berharga $1.000 terdiri dari 10 ouns sevruga kaviar, lobster, dan enam butir telur. Untuk membuatnya di rumah Anda sendiri, kos hanya $700.


desert yang paling mahal  di dunia sundae $1000.  terdiri dari 5 senduk  Tahitian vanilla bean ice cream, Madagaskar vanila, daun emas 23 K yang boleh dimakan dan cokelat yang paling mahal di dunia, Amedei Porceleana.


Chocopologie oleh Knipschildt. Pada harga $2.600 per pound, truffle cokelat buatan tangan ini tersedia hanya jika ditempah. t berisi truffle hitam dan 70% Valrhona kakao.


Kopi Luwak. Kopi yang berasal dari pulau Sumatra, Indonesia dan keluaran tahunan hanya sekitar 500 kilogram kopi. pasal tulah mengapa harga satu pound adalah USD $300 atau lebih.


Kantung teh untuk perusahaan PG. Secara manual dihiasi dengan 280 butir berlian , beg yang dibuat untuk mengingatkan orang betapa mereka mencintai Inggeris .satu cangkir besar teh bernilai £ 7.500.
 
mijie : pengalaman aku kena cekik dan sembelih di kedai masakan ala thai buat aku phobia.Sampaikan kalau dengar slang pelayan tu ala ala thai buat aku rasa nak cabut.Diorang ni memang betul betul nak cari duit kat malaysia ni-tu yang asyik nak MENCEKIK DARAH je.Dah la masak pakai ajinomoto dalam semua masakan-botak rakyat malaysia takpe,janji masyuukk. 

No comments:

Post a Comment

Harap anda dapat tinggalkan sedikit komen untuk bertukar pendapat.Penggunaan bahasa lucah dan kasar tidak dibenarkan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget