Google+ Followers

Wednesday, February 9, 2011

Jumlah Bayi yang Dibuang dari 2005-Januari 2011

[Bernama] KUALA LUMPUR: Sebanyak 517 kes pembuangan bayi dilaporkan sejak 2005 hingga Januari tahun ini.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Mohd Bakri Mohd Zinin, berkata jumlah itu merangkumi 203 orang bayi lelaki, 164 orang bayi perempuan dan 150 orang bayi yang tidak diketahui jantina. 

"Bagi kes tidak dikenal pasti jantina, ini adalah kerana keadaan mayat yang reput dan bedah siasat tidak dapat dilakukan," katanya kepada pemberita di pejabatnya di sini hari ini.

Beliau berkata, daripada 517 bayi itu, sebanyak 230 adalah bayi yang hidup manakala 287 pula bayi sudah meninggal dunia.

Mohd Bakri berkata, seramai 37 orang suspek ditangkap dari 2005 hingga tahun ini termasuk empat orang pada Januari ini berhubung kes pembuangan bayi.

Katanya, dalam tempoh yang sama, 18 kes dituduh di mahkamah dan sebanyak sembilan kes telahpun dijatuhi hukuman.

Beliau berkata, hasil kajian mendapati lokasi yang paling popular untuk jenayah ini adalah di kawasan perumahan dan tempat pembuangan sampah selain di tepi jalan, masjid, sungai, semak dan dalam tandas...
 
mijie : kerajaan hanya cuba menyelesaikan nya di penghujung permasalahan-bukannya dimana dan bagaimana masalah bermula.takut sangat nak melasanakan hukum huhud islam -menyebabkan manusia tidak takut untuk melakukan kesalahan .sekarang orang nak mencuri hanya pikir samada ada orang nampak ke tak.kalau hukum potong tangan dilaksanakan,aku rasa 100 kali pikir pun belum tentu orang sanggup nak mencuri!

No comments:

Post a Comment

Harap anda dapat tinggalkan sedikit komen untuk bertukar pendapat.Penggunaan bahasa lucah dan kasar tidak dibenarkan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...