Google+ Followers

Monday, March 21, 2011

Kroni Taib Mahmud miliki tanah 15,000 km2, yang sama dengan 20 kali saiz Singapura?

Mengikuti jejak langkah lamanweb pemberi maklumat WikiLeaks - lamanweb Sarawak Report (SR) yang berpangkalan di London - mendakwa telah memuatkan pangkalan data penuh mengenai tanah negeri dan urusniaga terbaru jabatan ukur dan tanah negeri dalam lamanwebnya untuk tatapan umum.
azlan
Hasilnya? Menurut SR, yang mereka temui adalah apa yang banyak disyaki - dan telah dilaporkan tetapi tidak diendahkan oleh pihak berkuasa - untuk kebanyakan tempoh 30 tahun Ketua Menteri, Tan Sri Abdul Taib Mahmud mentadbir negeri itu.

Ianya adalah butiran mengenai 1,094 plot tanah yang diambil dalam tahun-tahun kebelakangan ini, yang berjumlah lebih 1.5 juta hektar (15,000 km persegi) yang kini berada dalam tangan syarikat dan individu yang didakwa ada kaitan dengan keluarga Taib, dan premium dibayar atau dibilkan kepada mereka yang dikurniakan tanah tersebut.

SR menunjukkan bahawa kerajaan negeri Sarawak dianggarkan telah menerima hanya RM734 juta bayaran premium daripada mereka yang bertuah mendapat hakmilik. 

NONE
RM734 juta itu kutipan bagi kawasan berukuran 15,000 km persegi, yang keluasannya sama besar dengan 20 kali saiz Singapura!

Menurut SR lagi, jumlah hak milik tanah yang diberikan dalam tahun-tahun kebelakangan ini, seperti dikira oleh jabatan ukuran dan tanah sendiri, mencecah 1.5 juta hektar.

Kebanyakannya, kata lamanweb itu lagi, membabitkan pengambilan tanah adat, yang telah membabitkan lebih 200 kes pemilikan tanah yang dibawa ke mahkamah.

-malaysiakini-
Sarawak Report ikut jejak WikiLeaks

Got a friend who uses Facebook and Twitter? Invite them and earn RM 1 for every friend who joins and shares a campaign. ada ramai kawan guna facebook dan twitter? jemput mereka dan untung RM1 untuk setiap kawan yang menyertai dan berkongsi kempen ini.Tak guna modal 1sen pun.klik sini untuk menyertai. Jana pendapatan sambilan dengan churpchurp-tanpa modal.Setiap satu klik di bayar 20sen.

No comments:

Post a Comment

Harap anda dapat tinggalkan sedikit komen untuk bertukar pendapat.Penggunaan bahasa lucah dan kasar tidak dibenarkan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget